Sunday, January 19, 2020

5. Definirea avortului

Scris de silviu sh la data December - 22 - 2008

"Termenul de "avort" este de origine latină, provenind din latinul "aboriri", care înseamnă "a dispărea". Însă ştim că copilaşul sau fătul nu dispare pur si simplu, ci este făcut "să dispară", omorât, mai corect zis" (Reuben, 1999, p. 288).

Dr. David Reuben spune "Embrionii, fetuşii nu se duc pur şi simplu pe un "Tărâm special" unde trăiesc fericiţi până la adânci bătrâneţi. ... Dacă reuşesc să iasă vii la suprafaţă... ei bine ştiţi ce se întâmplă" (Reuben, 1999, p. 297).

În continuare vom comenta definiţia avortului dată de Dicţionarul de Medicină Oxford: "Expulzarea sau îndepărtarea embrionului sau fătului /copilului din uter în stadiul de sarcină când acesta este incapabil să supravieţuiască independent (adică în orice moment între concepţie şi a 24-a săptămână de graviditate)"(Dicţionar de Medicină Oxford, 2005, p. 81). Sintagma "să supravieţuiască independent" poate fi înlocuită cu termenul de "viabil". Ambele însă sunt termeni relativi, pentru că, aşa cum am arătat, viabilitatea sau capacitatea copilului de a trăi independent în afara uterului mamei sale depinde în mod esenţial de standardul de complexitate al sistemelor de ţinere în viaţa a unui făt în mediul exterior, de gradul de performanţă a tehnologiei din unităţile de terapie intensivă neonatală. Acum 50 de ani situaţia era alta - bunicile şi mamele noastre nici măcar nu ştiau sexul copilului pe care îl aşteptau pentru că nu exista ecograf - poate peste 50 de ani, când tehnologia medicală şi ştiinţa vor face progrese, poate vor fi create placente artificiale, de exemplu, astfel un bebeluş va putea supravieţui chiar sub 20 săptămâni. Astăzi avem raportate cazuri de copii născuţi prematuri care au supravieţuit la 23, 22, 21 şi chiar 20 de săptămâni.

Autorul cărţii "Reglementarea întreruperii cursului sarcinii şi infracţiunea de avort" apărută în anul 1967, Dumitru Valeriu Mihăescu, defineşte avortul după cum urmează: "orice expulzare a produsului de concepţie, mort sau viu, înainte de sfârşitul lunii a 6-a, adică de 180 zile de la concepţie, dată considerată ca fiind aceea care asigură viabilitatea fătului"(Dumitru Valeriu Mihăescu, 1967). Observăm că acum 41 de ani, luna a 6-a, era data la care fătul era considerat viabil. Aşa cum se menţionează mai sus, astăzi lucrurile sunt diferite, iar peste 50 sau 100 de ani tehnologia poate avansa chiar mai mult. Elementul care face diferenţa este progresul tehnologiei. Şi această definiţie este confuză, deoarece dacă copilul este expulzat viu, aceasta este o naştere prematură, uciderea lui în acest moment reprezentând pruncucidere recunoscută de legislaţia multor ţări.

Dicţionarul de Sociologie defineşte avortul ca fiind "întreruperea sarcinii prin expulzia spontană sau provocată a fătului din cavitatea uterină înainte ca acesta să fie născut normal."

Însă aceasta este o definiţie incompletă şi confuză, neclară. Incompletă, deoarece avortul nu înseamnă numai expulzia spontană sau provocată a fătului din cavitatea uterină înainte ca acesta să se fi născut normal, nu-i aşa? Atunci între avortul provocat şi naşterea prematură prin cezariană s-ar putea pune semnul egal "=", ceea ce este incorect.

Avortul este în acelaşi timp şi omorârea fiinţei umane în curs de dezvoltare, a copilului, numit embrion sau făt. Acesta este în final scopul avortului. Dacă cumva fătul supravieţuieşte în urma avortului, după ce a fost expulzat din uter, acesta este, de obicei, ucis sau lăsat să moară.

Neclaritatea definiţiei provine din faptul că termenul de "pierdere a sarcinii" este pus alături de avortul provocat, diferenţa fiind dată doar de un cuvânt - "spontan". Există prea multe elemente distinctive între cei doi termeni - avort spontan şi avort provocat - pentru a fi explicaţi într-o singură definiţie. Cu toţii ştim că pierderea sarcinii este un eveniment neplanificat, involuntar, nedorit şi dureros pentru mamă, în schimb, avortul provocat este voluntar şi planificat. Mai mult decât atât, "avortul spontan se produce natural, fără intervenţie din afara organismului femeii însărcinate"(Dicţionar de Sociologie, Zamfir şi Vlăsceanu, 1993, p. 62), pe când cel provocat se produce printr-o intervenţie din afara organismului femeii. Unul este o crimă, celălalt reprezintă o moarte naturală dureroasă pentru mamă, tată. Acestea sunt doar câteva diferenţe esenţiale.

Acelaşi lucruri putem să le spunem şi despre definiţia avortului dată de Dicţionarul de Medicină Larousse: "avortul este întreruperea prematură a sarcinii" adăugând că, "în folosirea curentă, cuvântul "avort" este utilizat ca sinonim al întreruperii voluntare a sarcinii (Dicţionarul de Medicină Larousse 1998, p. 69).

Orice definiţie a avortului trebuie să conţină o delimitare clară pentru cei doi termeni distincţi, pierderea de sarcină (denumit avort spontan) şi avortul provocat; şi o descriere completă şi corectă a termenului de avort provocat.

Dr. David Reuben, medic, chirurg si psihiatru, defineşte avortul în felul următor: "Avortul este întreruperea unei sarcini în orice moment înainte de naştere." Această definiţie nu arată că este vorba de o viaţă care este "întreruptă", curmată, de un copil care este omorât. Haideţi să aflăm cum defineşte Dicţionarul Explicativ al Limbii Române termenul de "sarcină":

SARCINĂ, sarcini, s.f. 1. Greutate, încărcătură pe care o duce un om sau un animal; povară, apăsare, greutate; Fig. Povară, balast; Legătură (de lemne, de fân, de paie) care poate fi dusă în spinare sau cu braţele; Obligaţie, îndatorire, atribuţie, răspundere (materială sau morală), responsabilitate; Misiune; Calitate, slujba, rol; Graviditate; (FIZICĂ) Mărime fizică care produce o stare de solicitare mecanică într-un corp solid deformabil sau într-un sistem fizic; Sarcină electrică = a) cantitate de electricitate; b) masă electrică; sarcină magnetică = masă magnetică (www.dex-online.ro/sarcină/caută/).

Observăm că termenul de "sarcină" cuprinde o mulţime de înţelesuri. Doar când ajungem la termenul de "naştere" din definiţia Dr. David Reuben, ne duce gândul la o fiinţă vie. Însă definiţia dânsului nu include nici măcar termenul de "femeie", astfel că această fiinţă vie poate fi un animal. Este o definiţie confuză şi incompletă.

Foarte adevărat este comentariul lui Randy Alcorn din cartea sa "De ce Pro-Viaţă?": "Limbajul nu este doar expresia modului în care o persoană gândeşte, dar şi modelatorul modului în care aceasta gândeşte". Modul în care sunt folosite cuvintele influenţează receptivitatea unei idei. Cuvinte care se centrează asupra sarcinii şi a uterului distrag/deviază atenţia de la persoana care locuieşte în uter. Însă, indiferent de limbajul care se foloseşte, "evacuarea uterului" sau "întreruperea sarcinii", avortul înseamnă a ucide o viaţă umană" (Alcorn, 2004, p. 32).

Şi în final, o definiţie corectă, clară în exprimare, e cea de pe un website în limba engleză: "Avortul este întreruperea sarcinii unei femei deja însărcinate prin uciderea copilaşului - embrionului sau a fătului în viaţă"(www.abort73.com/HTML/I-B-2-choice.html).

Popularity: 19%

Pentru comentarii sau raspunsuri va rugam sa folositi Cartea de oaspeti.

Respuesta al Cáncer

Scris de silviu sh
Sep-1-2009

Answer for cancer

Scris de silviu sh
Sep-1-2009

Raspuns pentru cancer

Scris de silviu sh
Aug-24-2009

O intrebare de un milion de euro

Scris de silviu sh
Feb-17-2009
  • MP3 player

    Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!